Vinařská oblast Villány

Vinařská oblast Villány

Nejjižnější oblasti Maďarska se submediteranním klimatem. 18 obcí, několik set hostitelských rodin zde i pro Vás vyrábějí vína v souladu s přísnými požadavky na jejich kvalitu.

 

Poslání spolku s názvem Vinařská cesta Villány příkladně ilustruje jeho 9. příkázání:
„Buď natolik unikátní, nakolik je unikátní i půda na které révu pěstuješ zde, v jižní části Karpatské kotliny se středomořským klimatem, nebuď pouze mediteranní, nebuď pouze kontinentální, ale těš se, že z jejich symbiózy se zrodí celá škála unikátních červených a bílých vín typických pouze pro svahy Villáně.“

 

Proslavená vína vinařské oblasti Villány se rodí v jižní části župy Baranya, kde se v délce cca 35 km rozkládá 18 vesnic, doslova objímaných 2500 hektary vinic.

 

Na jižních svazích pohoří Villány s příznivými klimatickými a půdními podmínkami zajišťuje pracovitost, houževnatost a pohostinnost vinařských rodin vysokou úroveň pěstování vinné révy a výroby vína. Obec Villány jako centrum stejnojmenné vinařské oblasti leží ve vzdálenosti 20 km od lázeňského města Harkány.

 

Jedinečné řady sklípků nám umožňují nahlédnout do tradic zděděných z minulosti. Vína nabízená našim hostům představují nezapomenutelný gastronomický zážitek. Z rozhledny na kostelní hoře (templomhegy) se nám nabízí kouzelné panorama a kromě toho i zajímavá procházka po naučné stezce.

 

Návštěvou řady vinných sklepů v obcích Villánykövesd a Palkonya, patřících k výše uvedené vinařské oblasti, prožijeme nostalgický návrat do minulosti.

 

Sochařský park v lomu u obce Nagyharsány (čti Naďharšáň)
Před obcí Villány v objetí villáňských vinic na východní straně nejvyšší hory (442 m) villáňského pohoří s názvem Szársomlyó (čti Sáršomjó) v opuštěném kamenolomu je umístěn Sochařský park Nagyharsány. Ve venkovním sochařském areálu založeném v roce 1968, jsou ke zhlédnutí plody umělců tvořících zde po celá desetiletí pod širým nebem. Nonfigurativní díla vytesaná obvykle z kamene místního lomu jakoby zprostředkovávala tajemný vztah mezi umělci a kamenem.





Blog menü


Zajišťujeme veškeré služby související s lázeňským pobytem v Harkánech. Veškeré informace poskytujeme přehledně, takže si v klidu můžete porovnat ceny zájezdů.

Šetříme Váš čas i Vaše peníze!
Dobrým rozhodnutím můžete za dovolenou ušetřit tisíce!


Sledujte nás!
Prosím zvažte dopad na životní prostředí před tiskem tohoto emailu. Please consider the environment before printing this email.

Děkujeme!

S pozdravem, Thermal Travel